Μετά το StreetView το Streetside


Αυτοκίνητα εφοδιασμένα με κάμερες θα αρχίσουν από τον επόμενο μήνα να γυρίζουν στους δρόμους των μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων στο … πλαίσιο της υπηρεσίας Streetside της Microsoft, μία παραλλαγή του StreetView της Google. Η υπηρεσία διατίθεται ήδη σε 56 αμερικανικές πόλεις και στην Ευρώπη εφαρμόστηκε πιλοτικά στο Λονδίνο.
Τα αυτοκίνητα τραβάνε φωτογραφίες με στόχο την ηλεκτρονική χαρτογράφηση και στη συνέχεια την παροχή χρήσιμων ηλεκτρονικών υπηρεσιών στους καταναλωτές, που ψάχνουν να βρουν π.χ. ένα κατάστημα.



Η νέα υπηρεσία σε πρώτη φάση θα προωθηθεί σε μικρότερη κλίμακα σε σχέση με την αντίστοιχη της Google. «Δεν σκοπεύουμε να καταγράψουμε κάθε δρόμο. Θα περιοριστούμε στα εμπορικά κέντρα των πόλεων, όπου οι άνθρωποι θέλουν να βρουν διάφορες υπηρεσίες», δήλωσε το διευθυντικό στέλεχος της Microsoft Ντέιβ Κόπλιν, σύμφωνα με το BBC.

Η εταιρία θέλει να αποφύγει τις αντιδράσεις και τις ανησυχίες για παραβίαση προσωπικών δεδομένων που ξεσήκωσε το StreetView της Google, παραδέχτηκε πάντως ότι στην πορεία των φωτογραφήσεων θα συλλέγει ασύρματα δεδομένα, όπως π.χ. τον μοναδικό αριθμό που χαρακτηρίζει την τοποθεσία κάθε ασύρματου κέντρου (hotspot), την ισχύ του σήματός του και το είδος του. Αυτές οι συλλεγόμενες πληροφορίες, κατά την Microsoft, θα είναι οι ελάχιστες δυνατές και θα αξιοποιούνται μόνο για να βοηθιούνται οι χρήστες-καταναλωτές στον εντοπισμό των υπηρεσιών που τους ενδιαφέρουν.

Η εταιρία άρχισε ήδη τις φωτογραφήσεις δρόμων στο Λονδίνο, αλλά έχει προς το παρόν αναβάλει τη συλλογή ασύρματων δεδομένων, μέχρι να ξεκαθαρίσει τη στρατηγική της.

Στη Γερμανία, η Microsoft υποχρεωτικά θα αναγκαστεί να προσφέρει σε κάθε κάτοικο που το επιθυμεί, τη δυνατότητα η κατοικία του να εξαιρεθεί από τις φωτογραφήσεις και την ηλεκτρονική χαρτογράφηση. Μετά την «κόντρα» με τη Google, οι γερμανικές Ααρχές ξεκαθάρισαν ότι όποιος πολίτης θέλει θα μπορεί να αυτό-εξαιρεθεί και ήδη περίπου 250.000 Γερμανοί δήλωσαν την απόφασή τους. Η Γερμανία επίσης κατέστησε σαφές ότι οποιαδήποτε μελλοντική υπηρεσία παρεμφερής με το StreetView της Google, θα πρέπει να αποδεχτεί τη δυνατότητα αυτό-εξαίρεσης των πολιτών και έτσι, το Streetside της Microsoft θα δίνει επίσης την ίδια δυνατότητα στους Γερμανούς.

Όμως σε άλλες χώρες η Microsoft μάλλον δεν θα προσφέρει την ίδια επιλογή, καθώς οι αρμόδιες αρχές δεν φαίνεται να έχουν τέτοιες προτεραιότητες. Η εταιρία δήλωσε ότι προχώρησε σε διαβουλεύσεις με ευρωπαϊκές αρχές προστασίας των προσωπικών δεδομένων και με φορείς όπως η Privacy International σχετικά με την ανάπτυξη του Streetside. Σε αυτό το πλαίσιο, η Microsoft έκανε γνωστό προτίθεται να ενημερώνει το κοινό έγκαιρα ότι θα γίνει λήψη φωτογραφιών σε μια πόλη, λειτουργώντας παράλληλα μια τηλεφωνική γραμμή και μια ιστοσελίδα, όπου οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να πληροφορηθούν περισσότερα.

Το Streetside κάποια στιγμή θα λειτουργήσει ως μια «ζωντανή» online υπηρεσία για «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα και άλλες φορητές υπολογιστικές συσκευές, παρέχοντας τοπικές πληροφορίες και σχετικές διαφημίσεις στους χρήστες.

troktiko.eu